رییس دانشگاه یزد در این همایش با اشاره به تاریخچه دانشگاه یزد گفت: دانشگاه یزد در سال 67 تاسیس شد و در سال ۷۰ با ادغام دانشگاه تربیتمعلم که در سال ۵۵ شروع به کار کرده بود، فعالیتهای خود را در رشتههای مختلف توسعه داد.
دکتر محمدصالح اولیاء افزود: استان یزد به لحاظ آموزشی و فرهنگی دارای ویژگیهای خاصی است، نظیر رتبه اول قبولی کنکور در چند سال پیاپی، رتبه دوم از لحاظ سرمایه انسانی، رتبه دوم از لحاظ شاخص نخبگان استان. هر چند به لحاظ دانشگاهی دیر شروع کردیم اما این پتانسیلها باعث شد که شتاب قابل توجهی بعد از تاسیس دانشگاه یزد داشته باشیم.
وی افزود: دانشگاه یزد درحال حاضر ۱۴هزار دانشجو و بیش از ۴۰۰ عضو هیأت علمی دارد. شاخصهای پژوهشی این دانشگاه نسبتا خوب است، سه تن از اعضای هیأت علمی این دانشگاه جزو دانشمندان پر استناد دنیا هستند. یکی از نقاط قوتی که در یزد داریم ارتباطی است که از ابتدا بین دانشگاه و صنعت استان برقرار شده است.
وی یادآور شد: صنعت استان یزد، رتبه چهارم کشور را دارد، رتبه اول کشور در صنعت کاشی و سرامیک، نساجی و فولاد متعلق به استان یزد است. پتانسیلهای صنعتی استان نیز در بهرهمندی از این ظرفیتهایی که در دانشگاه و صنعت وجود دارد بسیار کمککننده بوده است.
به گفته وی رشته مهندسی مواد و متالورژی دانشگاه یزد به نسبت جوان است و این کنفرانس میتواند فرصتی برای تقویت و گسترش ارتباطات باشد. با توجه به ظرفیتهای صنعت و از جمله صنعت فولاد استان، نیازمند توسعه جدیتر رشته مواد و متالورژی هستیم.
وی افزود: موضوع این کنفرانس به صنعت پیوند خورده و بخشی از دستاندرکاران این کنفرانس نیز از صنعت هستند و این یک نمونه بسیار خوبی برای ماست.
دکتر اولیاء خاطرنشان کرد: در کنفرانسها باید به هدف کنفرانسها که ایجاد ارتباط بین افراد و شبکهسازی است توجه شود و زمینه ارتباطات و آشناییها فراهم شود.
در ادامه این مراسم دکتر محمدرضا جواهری نایب رییس اول سازمان نظام مهندسی استان یزد و رییس کمیته تخصصی عمران دانشگاه آزاد کل کشور گفت: حوزه جوش و جوشکاری یکی از بخشهای بسیار مهم در صنعت ساختمانسازی کشور تلقی میشود. آمار سه سال گذشته نشان میدهد که حدود ۵۰درصد از ساختوسازهای استان یزد در حوزه سازههای فلزی و اسکلت فلزی در حال اجراست.
وی افزود: بزرگترین عیب ساختمانهای اسکلت فلزی در بخش جوش است و مهندسان عمران ما باید در حوزه جوش دو واحد این حوزه را بگذرانند.
وی تصریح کرد: بازرسی، طراحی و شناخت جوش به هیچوجه در حوزه مهندسی عمران وارد نشده و برای رفع این مشکلات باید تمهیداتی اندیشیده شود. به اعتقاد متخصصان علم مواد، در بحث جوش تمام علوم رشته مواد وجود دارد.
وی با اشاره به حادثه زلزله بم گفت: طبق بررسی نواقصی که در ساختمانها وجود داشت در بخش ساختمانهای اسکلت فلزی عمدهترین مشکلی که وجود داشت بحث جوش بود و ضعف عمده در خرابیها و تلفات جانی که در ساختمانهای اسکلت فلزی وجود داشت از ناحیه جوش بود.
در ادامه عبدالوهاب ادبآوازه رییس انجمن جوشکاری و آزمایشهای غیرمخرب ایران با قدردانی از برگزارکنندگان این کنفرانس، گفت: جوشكاري و آزمایشهای غیرمخرب در ایران جایگاه خوبی پیدا کرده است. در پروژههای بزرگ، استانداردها و اصول نوین جوشکاری مانند ITP,QC Plan,WPQ,PQR,WPS و غیره به کار گرفته میشوند.
وی افزود: در حال حاضر جوشکاران پس از قبولی در آزمون تایید صلاحیت، مشغول بکار میشوند.تفسیر فیلمهای رادیوگرافی، توسط مفسران دارای گواهینامه سطحII و يا بالاتر انجام ميشود.
وی تصریح کرد: جایگاه به دست آمده، نه تنها باید حفظ شود، بلکه هماهنگ با پیشرفتهای بینالمللی، این جایگاه نیز باید ارتقا یابد. ما باید این اقدام را نهادینه کنیم و در همه پروژهها و واحدهای صنعتی کشورمان گسترش دهیم.
ادبآوازه از سازمان نظام مهندسی ساختمان استانها درخواست کرد با تشکیل نهادها یا بخشهای مدیریت جوش، معاونت جوش، کمیته جوش و یا هر عنوان دیگری که مصلحت بدانند، به ضابطهمندشدن هر چه بیشتر فعالیتهای اجرایی، بازرسی و کنترل کیفیت سازههای فلزی ساختمان توجه ویژه داشته باشند و یاری انجمن را در این راستا، پذیرا شوند.
به گفته وی همكاري با سازمان ملی استاندارد ایران، در تهیه پیشنویس و بازنگری استانداردهای ملی به ویژه در شاخه جوشکاری و آزمایشهای غیرمخرب و مشارکت در همه مراحل تدوین استانداردهای ملی، همچنان ادامه دارد.
وی گفت همكاري انجمن با فرهنگستان زبان و ادب فارسی برای واژهگزینی در رشتههای تخصصی جوشکاری و آزمایشهای غیرمخرب ادامه دارد که خوشبختانه قسمتی از کارهای انجام شده در این زمینه، در کتاب هزار واژه تخصصی فنی و مهندسی از طرف فرهنگستان زبان و ادب فارسی به چاپ رسیده است.
وی یادآور شد هر جا که کمبود استاندارد ملی و نیاز فوری صنعت در زمینه ویژهای احساس و یا درخواست شود، نسبت به تدوین استانداردهای انجمنی اقدام میکنیم و انجمن جوشکاری و آزمایشهای غیرمخرب ایران (IWNT) را همچنان انجمن علمی پیشتاز در تدوین استانداردهای ملی و انجمنی میدانیم.
مهندس ادبآوازه افزود: آموزشهای تخصصی کوتاهمدت داخلی و بینالمللی را با رعایت ضوابط و استانداردهای بینالمللی و صدور گواهینامه سطح 3 بازرسی جوش (بازرس ارشد جوش) همچنان این انجمن دنبال میکند.
وی با اشاره به اینکه در جامعه رایانه محور امروزی، ترویج علم از طریق نرم افزار، بسیار اثربخش است، افزود: با استفاده از نرمافزارهای چندرسانهای (شامل عکس، فیلم، پویانمایی، پرسمان کوتاه و ...) میتوان علم را (بدون آنکه دانشپذیر، احساس اجبار کند) به آسانی رواج داد. وی یاری و حمایت استادان، صنعتگران و نخبگان به ویژه شرکتهای دانشبنیان از انجمن را خواستار شد.
وی تصریح کرد: این انجمن اقدامات لازم برای تشکیل «شورای عالی تحقیقات ملی مهندسی جوش و آزمایشهای غیرمخرب» را انجام داده است و در این راستا از کلیه اندیشمندان و پژوهشگران دعوت کرد به این جمع بپیوندند.
رییس انجمن جوشکاری در پایان گفت: با توسعه پژوهشهای جوشکاری در کشور، نیاز به نشریه معتبر علمی پژوهشی در این زمینه شدیدا احساس میشد که خوشبختانه انجمن موفق به اخذ مجوز نشریه علمی پژوهشی «علوم و فناوری جوشکاری ایران» از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری شد و مقالات پژوهشی خوبی دریافت کردیم. با پایان گرفتن داوری مقالات، بزودی اولین شماره این نشریه علمی پژوهشی انتشار خواهد یافت.
در ادامه این مراسم دکتر مسعود مصلاییپور دبیرعلمی کنفرانس جوش و آزمایشهای غیرمخرب با قدردانی از حمایتکنندگان این کنفرانس گفت: مهندسی جوش و بازرسی را از رشتههای مادر در هر کشوری میتوان برشمرد که بدون استفاده از تکنیکهای مختلف جوشکاری عبور از مقیاس صنعتی، عبور از مقیاس آزمایشگاهی به ابعاد صنعتی غیر ممکن است و بدون به کارگیری آزمونهای غیرمخرب نمیتوان از کیفیت و کارایی یک سازه اطمینان حاصل کرد.
وی افزود: اختصاص بالغ بر ۵۰درصد درآمد ناخالص صنعتی در کشورهای پیشرفته در زمینه جوش و بازرسی و یا انتشار بیش از ۱۶۰ هزار مقاله و یادداشت علمی تنها در سال ۲۰۱۵ میلادی در حوزه جوش و بازرسی گواه اهمیت جوش و بازرسی در جوامع پیشرفته و صنعتی است در این شرایط شانزدهمین کنفرانس ملی جوش و بازرسی و پنجمین کنفرانس ملی آزمایشهای غیرمخرب با شعار تعامل صنعت و پژوهش برای اشتغالزایی در زمینه جوش و بازرسی شروع بهکار خواهد کرد، با امید به اینکه بتوان هرچه بیشتر زمینه علممدار نمودن صنعت جوش و بازرسی را در کشور فراهم کرد.
به گفته وی در این کنفرانس دوروزه که اول و دوم دیماه در دانشگاه یزد برگزار میشود ارسال بالغ بر 180چکیده و سپس دریافت بیش از 170 مقاله علمی نشاندهنده توجه پژوهش و دانشگاه به اهمیت مسأله جوش و بازرسی است که در صورت ایجاد زمینه مناسب برای تعامل صنعت و دانشگاه و هدایت این پژوهشها به سمت مشکلات صنعتی، میتوان تحول شگرفی در صنعت کشور ایجاد کرد.
وی تصریح کرد: از ۱۷۰ مقاله دریافتی حدود 40 مقاله به صورت ارایه حضوری و 60 مقاله به صورت پوستر انتخاب شد که مقالات حضوری در شش جلسه در دو روز انجام خواهد شد. همزمان با ارایه مقالات ۱۲ کارگاه تخصصی در زمینههای متعدد برای علاقهمندان برگزار میشود. بازدیدهای صنعتی و برپایی نمایشگاه جانبی از جمله برنامههای این کنفرانس دوروزه است.
وی تصریح کرد: در نمایشگاه جانبی این کنفرانس که یک نمایشگاه تخصصی در زمینه جوش و بازرسی است و بعد از این مراسم افتتاح میشود، حدود ده غرفه از شرکتهای تولیدی و بازرسی تعبیه شده است.
تقدیر از پایاننامهها و پژوهشهای برتر و پژوهشگران برتر جوش و بازرسی از دیگر برنامههای این مراسم بود.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
جمعه 22,نوامبر,2024